Mamy rekord Polski!
Największa sałatka jarzynowa w Polsce została przygotowana w Jastrzębiu-Zdroju.
Rekord należy do Instytutu Dziedzictwa i Dialogu – Łaźnia Moszczenica oraz miejscowych kół gospodyń wiejskich.
Tradycyjne składniki w olbrzymich ilościach: 21 kilogramów marchewki, 20 pietruszki, 6 pora, 20 selera, 75 ziemniaków, 100 sztuk jajek, 15 puszek groszku i 3 duże wiadra ogórków kiszonych – a do tego majonez, musztarda i przyprawy. Ponad 130 kilogramów szałotu przygotowały panie z wszystkich sześciu kół gospodyń wiejskich z Jastrzębia-Zdroju podczas Festiwalu Śląskie Smaki. Rekord Polski został pobity podczas XVIII edycji tej imprezy, która odbyła się 4 czerwca właśnie w Jastrzębiu-Zdroju.
- Udało się. Myślę, że jastrzębianie będą zadowoleni. Dałyśmy z siebie wszystko, wyszło nam 132,8 kilogramów szałotu. Jestem zmęczona, ale szczęśliwa
– mówiła tuż po ważeniu Dorota Ledwoń z KGW Ruptawa.
Choć pomysł bicia rekordu należał do jastrzębskiego Instytutu Dziedzictwa i Dialogu - Łaźni Moszczenica (organizatora tegorocznego Festiwalu Śląskie Smaki), to warzywa gotowały, obierały i kroiły członkinie jastrzębskich kół gospodyń wiejskich (Bzie, Szeroka, Ruptawa, Jastrzębie Górne, Borynia-Skrzeczkowice i Moszczenica). Po zważeniu i uzyskaniu oficjalnego certyfikatu z Biura Rekordów, szałot został przełożony do słoiczków i rozdany uczestnikom imprezy. Poprzedni rekord został ustalony w 2019 roku w Drawnie i wynosił 123,7 kg.
To nie jedyny sukces Jastrzębia-Zdroju na festiwalu. W odbywającym się podczas wydarzenia konkursie kulinarnym KGW Szeroka zdobyło „Złoty Fartuch” w kategorii amatorzy, zaś uczniowie miejskiego Zespołu Szkół nr 2 „Brązowy Fartuch” w kategorii szkoły gastronomiczne.
Tekst: Kamila Sadowska-Lasyk
Foto: Aneta Czarnocka-Kanik
Przeczytaj pełny artykuł ze źródła:
https://www.jastrzebie.pl/strefa-mieszkanca/aktualnosci/aktualnosc/mamy-rekord-polski
Sprawdź podobne:
jesteś gościem
lub dodaj jako gość
Ciekawy temat? Rozpocznij dyskusję. Zostaw komentarz...