Współczesna oszczędność w zgodzie z tradycją na Przystanku Muzeum
W jaki sposób współcześnie możemy czerpać z dawnej śląskiej oszczędności?
Tym razem podczas spotkania z cyklu „Przystanek Muzeum” zostanie poruszony niezwykle ważny temat współczesnego świata, a będzie on dotyczył oszczędzania żywności.
Prelegentką podczas wydarzenia pt.: "Zero waste w tradycyjnej śląskiej kuchni" - Przystanek Muzeum w GHM będzie Anna Lerch-Wójcik, która odpowie na pytania, m.in.:
- Czym jest ideologia zero waste?
- Z czego dawniej wynikała śląska oszczędność?
- Jakie kroki współcześnie możemy wprowadzić do codziennego życia, żeby nie marnować pożywienia i nie produkować nadmiaru odpadów.
Anna Lerch-Wójcik jest rodowitą jastrzębianką, miłośniczką lokalnej kultury i tradycji, absolwentką etnologii na Uniwersytecie Śląskim oraz Studium Muzeologicznego na Uniwersytecie Jagiellońskim. Anna jest również pasjonatką regionalnej kuchni śląskiej i autorką książki ‘Pełny bonclok - tradycje kulinarne w podmiejskich dzielnicach Jastrzębia-Zdroju”.
Wydarzenie odbędzie się 16 kwietnia 2024 r. o godz. 17:00 w Galerii Historii Miasta, przy ul. 1 Maja 61.
Wstęp wolny. Zapraszamy!
Przeczytaj pełny artykuł ze źródła:
Warto dodać, że książkę autorstwa Ani "Pełny Bonclok - tradycje kulinarne w podmiejskich dzielnicach Jastrzębia-Zdroju" jest dostępna w sprzedaży stacjonarnej w Carbonarium mieszczącym się w Instytucie Dziedzictwa i Dialogu Łaźnia Moszczenica - Pełny Bonclok w Carbonarium
Sprawdź podobne:
jesteś gościem
lub dodaj jako gość
Ciekawy temat? Rozpocznij dyskusję. Zostaw komentarz...